ADVIES


Candida 
CANDIDA ALBICANS het belang van een optimale conditie van het darmslijmvlies en het immuunsysteem.
Candida albicans is een gist die van nature in en op het lichaam voorkomt en daar onder normale omstandigheden geen problemen veroorzaakt. Andere bacteriën (de darmflora en de normale bacteriën op de huid en in de vagina) voorkomen overgroei van candida. Ook de barrièrefunctie van huid en slijmvliezen voorkomt normaal gesproken dat deze gist een infectie veroorzaakt.
Indien de barrièrefunctie van de huid of slijmvliezen echter verstoord is, kan er een infectie met candida optreden, zoals infectie in de huidplooien (waaronder voetschimmel), het mondslijmvlies en/of een vaginale candida­infectie.
Er worden tal van chronische klachten toegeschreven aan een candida­infectie. Vaak zijn deze niet terecht. Zo wordt wel gedacht dat de infectie vanuit de darmen het lichaam kan binnendringen, om een scala aan ziekteverschijnselen te veroorzaken. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de werking van het immuunsysteem vrijwel nihil is, zoals bij gebruik van bepaalde medicij ­ n en of ernstige afwijkingen in het beenmerg. De chronische gezondheidsproblemen worden niet veroorzaakt door de candida­gist. Er is eerder sprake van een slechte conditie van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, waardoor tal van stoffen (en niet alleen candida) in contact komen met het immuunsysteem. Dit kan een groot aantal problemen veroorzaken, vooral vermoeidheid en chronische slijmvliesproblemen zoals allergieën, chronische ‘verkoudheid’, maag­ en darmproblemen en bijholteontstekingen.
 
Maatregelen
Een schimmelinfectie van de huid dient uitwendig te worden bestreden. Wanneer de infectie chronisch lijkt, is gebruik van supplementen die de huid verbeteren aan te bevelen, zoals GLA (gamma­linoleenzuur), zink en anti­oxidanten. Vaginale infecties dienen via een arts te worden behandeld. Onderzoek heeft aangetoond dat verbetering van de darmflora door gebruik van goede darmbacteriën (probiotica) de kans op deze vaginale infecties vermindert. Een candida infectie kan alleen optreden wanneer de huid of slijmvliezen verzwakt zijn: een goede verzorging en hygiëne zijn daarom belangrijk.
Bij de hiervoor beschreven chronische klachten wordt een combinatie van dieetmaatregelen en voedingssupplementen toegepast.
Dit dieet dient zo samengesteld te worden dat suikers worden vermeden en de inname van vezelstoffen wordt verhoogd. Ook is het aan te bevelen de inname van verzadigde vetten (vlees, zuivel) te verminderen en meer (meervoudig) onverzadigde vetten (plantaardige olie, vette vis) te gebruiken. Vermijden van gist is in specifieke gevallen zinvol.
De ‘strengheid’ van het dieet varieert. Een streng dieet kan te eenzijdig zijn, waardoor er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan en de patiënt verzwakt. Een dergelijk dieet is vaak ook een grote psychische belasting.
Supplementen
Gebruik van supplementen dient er op gericht te zijn om tekorten op te heffen (een goed multi­ vitaminen/mineralenpreparaat) en de slijmvliezen te herstellen. Hiervoor zijn, naast de hiervoor beschreven dieetmaatregelen, vooral GLA (gamma­linoleenzuur), goede darmbacteriën (probiotica) en anti­oxidanten van belang.
GLA is een vetzuur dat voorkomt in teunisbloem­ en borage olie. GLA kan in combinatie met probiotica de barrièrefunctie van de huid en slijmvliezen (darm, vagina) verbeteren, zodat schimmels zich minder makkelijk kunnen nestelen. Doorgaans wordt 600 mg GLA per dag extra ingenomen. (Eng: starflower)
Probiotica zijn stoffen die de darmflora kunnen herstellen en daardoor de spijsvertering verbeteren. Daarnaast kunnen zij het immuunsysteem ondersteunen en de groei van schimmels beperken. Probiotica preparaten dienen grote hoeveelheden maagzuurresistente, levensvatbare, en lichaamseigen darmbacteriën te bevat ten zoals L. acidophilus LA­5®, B. lactis BB­12®, S. thermophilus TH­4™, L. rhamnosus GG, LGG®, L. CASEI 431® en L. paracasei. Bij een duidelijk verstoorde darmflora kan tijdelijk een hogere dosering dan op de verpakking aangegeven is, noodzakelijk zijn.
 
Samenvatting en advies
Lokale infecties met candida, zoals voetschimmel, dienen uitwendig te worden bestreden. Voedingssupplementen kunnen een belangrijke rol spelen om de kwaliteit van de huid en/of slijmvliezen te ver beteren. Probiotica worden veel ingezet bij vaginale candida­infecties. Bij chronische klachten mag de candida­gist niet als hoofdoorzaak worden gezien. Bij veel mensen ligt het probleem in de slechte kwaliteit van het darmslijmvlies, waardoor het immuunsysteem overbelast raakt en er allerhande slijmvliesproblemen kunnen optreden. Aanpassen van de voeding, in combinatie met het gebruik van probiotica en het vetzuur GLA, kunnen de natuurlijke barrière van de huid en slijmvliezen versterken.

This page was designed with Mobirise