ADVIES


Kurkuma
Wat is kurkuma?
Kurkuma, het gele pigment van de Curcuma longa-wortelstok, wordt reeds eeuwen gebruikt als traditioneel kruidenmiddel in India, als gele kleurstof voor textiel, als smaakstof en als onderdeel van curry-poeder. Kurkuma, ook wel het Indische goud genoemd, is het onderwerp van duizenden studies en speelt een sleutelrol in de Ayurvedische en in de traditionele Chinese geneeskunde.
Kurkuma bevat actieve curcuminoïden waarvan curcumine de belangrijkste is. Curcumine is een veilige molecule en kan dagelijks gebruikt worden als voedingsmiddel (12 gram/dag).
 
Waarvoor kan kurkuma helpen?
Kurkuma kent tal van gezondheidsondersteunende eigenschappen en kan hierdoor breed ingezet worden zoals onder andere de beweeglijkheid van de gewrichten te ondersteunen. Die neemt namelijk af met het ouder worden. Bij sporters of personen die langdurig dezelfde activiteit verrichten, kunnen de gewrichten bovendien op jongere leeftijd gevoeliger worden. Kurkuma werkt in op de gevoeligheid van de gewrichten en helpt de soepelheid ervan te behouden. Bovendien is kurkuma een natuurlijk ingrediënt dat goed verdragen wordt en geen irritatie van de maag-en darmwand veroorzaakt.
 
 
*BronnenAsher GN, Spelman K. Alternative Therapies, mar/apr 2013, Vol. 19, NO.2
Bengmark S.JPEN J Parenter Enteral Nutr January-February 2006 vol. 30 n°1 45-51
Jurenka J. MT. Altern Med Rev 2009;14(2):141-53.
Menon VP, Sudheer AR. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25.
Kuptniratsaikul V et al. Clin Interv Aging. 2014 Mar 20;9:451-8.
Chandran et al. Phytother. Res. 2012;26:1719–1725.
Ramadan G. and El-Menshawy O. Int J Rheum Dis. 2013Apr;16(2):219-29.
 
Dagelijkse dosis
De werkzaamheid en veiligheid van kurkuma wordt in tal van wetenschappelijke studies bestudeerd en aangetoond. In dergelijke studies gebruikt men veelal een dosis van 1000 – 1500 mg curcumine per dag om het effect van kurkuma te demonstreren. Om hetzelfde effect te bekomen zou men dagelijks een grote hoeveelheid kurkumapoeder moeten eten. Deze hoeveelheid toevoegen aan de maaltijd(en) is onhaalbaar. Extra kurkuma innemen via een supplement is dan ook aangewezen om van de voordelen van kurkuma te kunnen genieten.
 
Probleem van opneembaarheid
Natuurlijk curcuminepoeder is vetoplosbaar en kan hierdoor moeilijk door ons lichaam opgenomen worden. De opneembaarheid van curcumine kan verhoogd worden door het toepassen van specifieke technologieën.
 

The web page was built with Mobirise